Is het tijd om jouw waardepropositie te vernieuwen?

Is het tijd om je waardepropositie te vernieuwen?


5 vragen die elke ondernemer zichzelf zou moeten stellen

Door de toenemende snelheid van innovaties, nieuwe technologieën en veranderende klantbehoeften worden jouw producten en diensten sneller dan ooit minder relevant. Een organisatie die in staat is zichzelf te blijven vernieuwen heeft een streepje voor op haar concurrentie. Wij helpen je graag op weg met het vernieuwen van je propositie.

De afgelopen jaren zijn veel organisaties onder grote druk komen te staan. Zo groeit maar liefst 90% van de MKB-bedrijven niet of nauwelijks (Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, 2017). Een veel voorkomende oorzaak hiervan is dat hun product- en dienstenaanbod niet met de tijd meegaat.

Welke unieke waarde lever jij aan je klanten?

In een propositie beschrijf je de voordelen van je product en wat het oplevert voor je doelgroep (zie ook onze blog; wat is een propositie?). Een goede propositie wordt gezien als het centrale fundament van je bedrijf.

Maar producten en diensten die vandaag nog waarde leveren aan je klanten, kunnen morgen snel hun waarde verliezen. Denk maar aan parkeerpalen. Onmisbaar tot zo’n 5-10 jaar geleden, maar nu grotendeels vervangen door parkeerapps.

Dat wil je natuurlijk voorkomen voor je bedrijf. Zorg er daarom voor dat je regelmatig, zeker eens in de drie jaar, kritisch naar je waardepropositie kijkt. Wil je groeien? Durf dan te innoveren!

5 vragen voor het vernieuwen van jouw propositie

Hoe weet je wanneer het tijd is om je propositie te vernieuwen? Met deze vijf vragen helpen we je op weg.

1. Wat is jouw onderscheidend vermogen?

Het begint met je oriënteren op wat er speelt in de markt, want je onderscheidt je alleen als je je onderscheidt van je concurrenten of alternatieven. Kijk maar naar Tommies Tomaten en Looije Honing Tomaten. Of, zoals Bloom-on, je kunt je producten in een andere vorm aanbieden, bijvoorbeeld in abonnements- of leasevorm.

2. Wat zijn de pijnpunten van je klanten? Waar worden jouw klanten gelukkig van?

Een sterke propositie staat of valt met inzicht in de pijnpunten en wensen van je klanten. Jouw product is pas relevant als je een concreet probleem oplost of een behoefte van de klant vervult.

Gebeurt het regelmatig dat je je klanten ‘nee’ moet verkopen omdat je de gevraagde service, manier van betalen of leveren niet biedt? Dan is dat een duidelijk signaal dat er kansen zijn om jouw producten en diensten uit te breiden.

3. Welke nieuwe technologieën of trends zullen je product beïnvloeden?

Je hebt vast wel eens gehoord van AI, Robotisering, Blockchain of Internet of Things, VR en abonnementseconomie. Zelfs als deze technologieën nog niet op grote schaal worden gebruikt in jouw markt, kun je zien hoe ze relevant kunnen zijn voor jouw bedrijf. Zodra een concurrent met deze technologieën de markt betreedt, sta je al 1-0 achter. Dus vraag jezelf af, welke nieuwe technologieën kunnen helpen om de waarde voor mijn klanten te verbeteren?

4. Is je voorstel begrijpelijk en duidelijk?


Zorg ervoor dat het duidelijk is wat jouw product doet en waarvoor klanten je kunnen bellen.

Je kunt snel testen of jouw propositie duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. Vertel tien wildvreemden die potentiële klanten zijn in één minuut wat jouw product is, voor wie het is en wat er uniek aan is. Begrijpen ze het? Dan is de propositie in ieder geval goed uitgelegd en begrijpelijk.

Je kunt dezelfde test doen voor je website, de zogenaamde 5-seconden test. Kunnen ze je later vertellen wat je aanbiedt en voor wie dat is? Dan zit je goed.

5. Is jouw product of dienst winstgevend of groeiende?


Het kan ook zijn dat je consequent te weinig verdient. Wat je ook probeert, met goede verkoop, marketing of procesoptimalisatie, het helpt niet om weer te groeien. Moet je pushen om jouw product te verkopen? Dan zijn klanten waarschijnlijk niet meer zo enthousiast of is je product aan het einde van de Product Life Cycle. Tijd voor innovatie!

Vind je het moeilijk om deze vragen goed te beantwoorden? Dan is het hoog tijd om je propositie onder de loep te nemen en te kijken hoe wij kunnen helpen.

Verwante blogposts

De Rotterdamse jongensdromen van Vitas Kersbergen

Vitas Kersbergen is de oprichter van Proposition Hero. Saskia van

Wat is een propositie of waardepropositie?

Is je pudding echt zo goed als je marketing doet

Ontdek wat we voor jou kunnen doen

Ik ben Vitas Kersbergen, Proposition Hero. Ik zou je graag ontmoeten en horen over de uitdagingen die jou bezig houden. Laten we eens praten en ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen. Je bent welkom op ons kantoor in Rotterdam, maar je kunt ook online afspreken of bij jou op kantoor!

Tot snel? ☕